Solar panels on roof Da er sommeren forbi og en haug med småprosjekter er unnagjort. Kombinasjonen av at vi måtte ordne en backupløsning for toalettet i fjor og at koronasituasjonen sveipet over landet gjorde at det ble mye tid vi kunne være på hytta i sommer. Blant de viktigste tingene som ble ordnet:

  • ny pipe og godkjent installasjon av forbrenningstoalettet
  • kjøpt inn og flyttet 400 kg batterier opp på hemsen
  • laget solcellepanelrigg på torvtaket
  • fikset satelittv-en (var en kortslutning)
  • fått 220V innendørs som muliggjør kjøring av TV og støvsuger uten aggregat
  • skaffet et kraftig aggregat (Honda EU30is) som kan fjernstartes innendørs

Solcellepanelprosjektet

Tenkte jeg skulle skrive litt om solcellepanelprosjektet, for det er interessant for andre av den grunn at det liksom ikke skulle være mulig å ha paneler på torvtak, fordi paneler vanligvis må festes i taket med skruer. På torvtak skal man for all del unngå å skru noe fast, for da penetrererer man det laget som er ment å holde vannet unna.

Det jeg har gjort er å lage en variant som unngår dette ved å bygge på et prinsipp fra snøfangere. Jeg luftet først konseptet på elforumet til Bygge Hytte, og i hovedsak fulgte gjennomføringen hovedtrekkene jeg tegnet opp. Forskjellen er litt detaljer på avstiving, hvordan wirene ble trukket og at panelene ligger flatt.

Det var så utrolig lite energi å hente på å vinkle panelene målt over en måned, samtidig som det økte risikoen for at vinden ødela alt, at det fort ble droppet. Jeg har samlet noen bilder her fra prosjektet:

Nå har vi tidoblet makseffekten (ca 1kW) på lading og på batterisiden har vi nå i praksis (minst) en seksdobling av fjorårets kapasitet pga flere batterier, bedre temperatur vinterstid og ikke minst bedre lading fra en regulator som ikke måler 0,3V feil spenning :)